hipoglikemia reaktywna
Hipoglikemia reaktywna – jaka dieta najlepsza?

Hipoglikemia reaktywna – czym jest?

Hipoglikemia reaktywna rozpoznawana jest, gdy stężenie glukozy we krwi spada poniżej 70 mg/dl w ciągu 2-5 godzin po posiłku. Charakterystyczne jest przy tym zwiększone wydzielanie insuliny, które występuje niejako w opóźnieniu w stosunku do najwyższego stężenia glukozy poposiłkowej. Towarzyszą jej zwykle objawy kliniczne takie jak uczucie osłabienia, drżenie rąk, bladość, niepokój, kołatanie serca, nadpotliwość, senność a w skrajnych przypadkach nawet omdlenie. Read more

133 Views0
Dieta przeciwzapalna insulinooporność
Dieta przeciwzapalna leczy insulinooporność?

Dieta przeciwzapalna jest sposobem żywienia, mającym na celu wsparcie organizmu w walce z toczącym się w organizmie „alarmem”. Tak bowiem obrazowo można określić stan zapalny. Jest on odpowiedzią organizmu na infekcję, uraz, skaleczenie, alergeny, czynniki chemiczne itd. Ostry przebieg stanu zapalnego pobudza w ten sposób układ odpornościowy i krwinki do rozpoczęcia procesu leczenia. Wszystkie te reakcje są naturalne i potrzebne do wyleczenia. Inaczej dzieje się, gdy mamy do czynienia z przewlekłym stanem zapalnym. Nie ma on zwykle gwałtownego przebiegu, za to może trwać latami doprowadzając do różnych objawów klinicznych i chorób. Read more

77 Views0
niedoczynność tarczycy insulinooporność
Niedoczynność tarczycy częsty towarzysz insulinooporności

 

Choroby tarczycy w społeczeństwie są bardzo częste. Szacuje się, że w Polsce około 22% osób choruje na choroby gruczołu tarczycowego lub chorowało w przeszłości. Niestety, choć problem ten dotyczy każdej z grup wiekowych, to nadal jest on bagatelizowany przez samych pacjentów. Pomimo różnych objawów nie decydują się oni na wizytę u specjalisty. Stąd też, wiele osób żyje z nieświadomością istniejącej choroby. Należy zaznaczyć, że nierozpoznana lub źle leczona choroba tarczycy może prowadzić do rozwoju wielu powikłań. W szczególności dotyczy to kobiety ciężarnej, u której hormony tarczycy wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój płodu. Read more

58 Views0
cukrzyca ciążowa
Cukrzyca ciążowa i jej konsekwencje zdrowotne

Cukrzyca ciążowa (ang. gestational diabetes mellitus, GDM) to jedno z najczęściej występujących i najpoważniejszych powikłań występujących w trakcie ciąży. Definiuje się ją jako nietolerancję glukozy rozpoczynającą się lub też zdiagnozowaną po raz pierwszy w czasie ciąży. Szacuje się, że dotyczy ona 2-15% wszystkich kobiet ciężarnych, w zależności od zastosowanych metod diagnostycznych oraz badanej populacji. W Europie problem ten dotyczy około 3-5%. Read more

49 Views0
wpływ nadwagi na płodność
Nadwaga i jej wpływ na płodność

Nieprawidłowy sposób żywienia kobiety w okresie rozrodczym, jak również powielanie błędnych zachowań żywieniowych ukształtowanych w okresie dzieciństwa oraz wczesnej młodości przyczynia się do niewłaściwego spożycia poszczególnych składników pokarmowych. Przekłada się to bezpośrednio na stan zdrowia, prowadząc do wielu zmian metabolicznych w funkcjonowaniu organizmu, także do zmian hormonalnych utrudniających zajście w ciążę i jej prawidłowy przebieg. Wpływ nadmiernej masy ciała na płodność kobiety widoczny jest na wszystkich etapach reprodukcji, zaczynając od etapu zajścia w ciążę aż do powikłań w przebiegu ciąży, porodu oraz okresu połogu. Read more

30 Views0