dieta w insulinooporności
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
543 Views
Insulinooporność

Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę, który pomaga glukozie we krwi wchodzić do komórek w mięśniach, tłuszczu i wątrobie, gdzie jest wykorzystywany do wytwarzania energii. Glukoza pochodzi z jedzenia, które jesz. Wątroba wytwarza również glukozę w potrzebie, na przykład podczas postu. Kiedy poziom glukozy we krwi, zwany również cukrem we krwi, wzrasta po jedzeniu, trzustka uwalnia insulinę do krwi. Następnie insulina obniża poziom glukozy we krwi, aby utrzymać ją w normalnym zakresie.

Insulinooporność (IO) występuje wtedy, gdy komórki mięśni, tłuszczu i wątroby nie reagują dobrze na insulinę i nie mogą łatwo pobrać glukozy z krwi. W rezultacie twoja trzustka wytwarza więcej insuliny, aby pomóc glukozie dostać się do komórek. Tak długo, jak trzustka może wytworzyć wystarczającą ilość insuliny, aby przezwyciężyć słabą odpowiedź komórek na insulinę, poziom glukozy we krwi pozostanie w zdrowym zakresie. W momencie wyczerpania możliwości trzustki do produkcji insuliny – dochodzi do wystąpienia stanu przedcukrzycowego i konsekwencji cukrzycy typu 2. Insulinooporność jest więc pewnego rodzaju znakiem ostrzegawczym, że gospodarka węglowodanowa organizmu idzie w złym kierunku.

  • silne uczucie senności po posiłku tzw. zjazd, wrażenie że można zasnąć na stojąco
  • wzmożony apetyt na produkty węglowodanowe (pieczywo, makarony, słodycze)
  • wzrost masy ciała i tzw. tycie z powietrza
  • problemy z redukcją nadmiernej masy ciała
  • problemy z pamięcią i koncentracją tzw. mgła mózgowa
  • współistnienie innych zaburzeń hormonalnych
  • rogowacenie ciemne skóry – ciemne zabarwienie w okolicy karku, na łokciach i kolanach

Leczenie insulinooporności jest procesem złożonym obejmującym połączenie co najmniej dwóch z trzech składowych terapeutycznych:

  • dieta z niskim indeksem glikemicznym i suplmenetacja
  • odpowiednio dobrana aktywność fizyczna
  • farmakoterapia zlecona przez lekarza (leczenie metforminą)
  • W naszym Centrum stosujemy specjalnie opracowany program dietetyczny, składający się z elementów diety z niskim indeskem glikemicznym dodatkowo z elementami diety przeciwzapalnej. Ponadto dobieramy odpowiednią suplementację oraz składniki naturalnie obniżające poziom insuliny lub zwiększające wrażliwość komórek na insulinę.
    W skutecznej terapii insulinooporności niezbędne jest dostosowanie diety do współistniejących chorób, które często IO towarzyszą jak: niedoczynność tarczycy, zespół policustycznych jajników, Hashimoto czy hiperprolaktynemia oraz niepłodność.

    Polub i obserwuj:
    error